wat gebeurt er als je schildklier te traag werkt

wat gebeurt er als je schildklier te traag werkt

Inhoudsopgave artikel

Heb je ooit gehoord van een trage schildklier? Het is een veelvoorkomend probleem dat de schildklierfunctie beïnvloedt en verschillende symptomen kan veroorzaken. In dit artikel zullen we bespreken wat er gebeurt als je schildklier te traag werkt, de symptomen die kunnen optreden en de mogelijke oorzaken van een trage schildklier.

Een traag werkende schildklier, ook wel bekend als hypothyreoïdie, komt voor wanneer de schildklier onvoldoende schildklierhormonen produceert. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling en het energieniveau in je lichaam. Wanneer de schildklier te traag werkt, kan dit leiden tot verschillende symptomen.

Enkele veelvoorkomende symptomen van een trage schildklier zijn:

 • Vermoeidheid en gebrek aan energie
 • Gewichtstoename
 • Koude intolerantie
 • Droge huid en haar
 • Trage hartslag

Naast deze symptomen kunnen er ook andere tekenen zijn die wijzen op een trage schildklier. Het is belangrijk om op deze signalen te letten, omdat een vroegtijdige diagnose en behandeling essentieel zijn om verdere complicaties te voorkomen.

Er zijn verschillende oorzaken van een trage schildklier, waaronder genetische factoren, auto-immuunziekten en jodiumtekort. We zullen deze oorzaken in detail bespreken in het volgende gedeelte van het artikel.

Dus, als je je afvraagt wat er gebeurt als je schildklier te traag werkt en welke symptomen en oorzaken er zijn, lees dan verder om meer te weten te komen. Een trage schildklier kan aanzienlijke invloed hebben op je gezondheid en het is belangrijk om te begrijpen hoe je deze aandoening kunt herkennen en behandelen.

Symptomen van een trage schildklier

Wanneer de schildklier te traag werkt, kunnen er verschillende symptomen optreden. Een van de meest voorkomende symptomen van een trage schildklier is vermoeidheid. Mensen met een trage schildklier ervaren vaak een overweldigende vermoeidheid, zelfs na voldoende rust. Deze vermoeidheid kan hen belemmeren om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren en kan invloed hebben op hun algehele welzijn.

Naast vermoeidheid kunnen er ook andere symptomen optreden bij een trage schildklier. Deze symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder andere bestaan uit gewichtstoename, vertraagde hartslag, koude intolerantie, obstipatie, droge huid, haaruitval en spierzwakte.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle symptomen altijd aanwezig zijn bij mensen met een trage schildklier. Sommige mensen kunnen slechts een paar symptomen ervaren, terwijl anderen de meeste symptomen hebben.

De vermoeidheid die gepaard gaat met een trage schildklier kan buitengewoon uitputtend zijn. Het kan mensen belemmeren om een normaal en actief leven te leiden, en het kan hun humeur en emotioneel welzijn beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de symptomen van een trage schildklier serieus te nemen en indien nodig medische hulp te zoeken.

Als je vermoedt dat je last hebt van een trage schildklier, is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts. Een juiste diagnose kan worden gesteld door middel van bloedonderzoek, waarbij de schildklierhormoonspiegels worden gecontroleerd. Op basis van de diagnose kan de arts de juiste behandeling aanbevelen om de symptomen te verlichten en de schildklierfunctie te herstellen.

Oorzaken van een trage schildklier

Naast het bespreken van de symptomen van een trage schildklier, zullen we in de volgende sectie ook ingaan op de verschillende oorzaken van een trage schildklier. Deze oorzaken kunnen variëren van genetische factoren tot auto-immuunziekten en jodiumtekort. Het begrijpen van de oorzaken kan helpen bij het nemen van de juiste stappen om de schildkliergezondheid te verbeteren.

Oorzaken van een trage schildklier

Een trage werking van de schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. In dit gedeelte zullen we de mogelijke redenen bespreken waarom de schildklier niet voldoende hormonen produceert. Het is belangrijk om te begrijpen dat verschillende factoren een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van een trage schildklier.

Genetische factoren

Een trage schildklier kan worden veroorzaakt door genetische factoren. Het kan erfelijk zijn en voorkomen in families waar schildklierproblemen al eerder zijn vastgesteld. Als je familieleden hebt met een trage schildklier, loop je mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van hypothyreoïdie.

Auto-immuunziekten

Sommige auto-immuunziekten kunnen leiden tot een trage schildklier. Auto-immuunziekten zoals Hashimoto’s thyroïditis veroorzaken ontsteking van de schildklier, waardoor het moeilijker wordt voor de schildklier om hormonen te produceren. Dit kan uiteindelijk leiden tot hypothyreoïdie.

Jodiumtekort

Jodium is essentieel voor een goede schildklierfunctie. Een tekort aan jodium in de voeding kan leiden tot een trage schildklier. Het lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen te produceren, en een gebrek aan jodium kan de hormoonproductie verstoren.

Het is belangrijk op te merken dat dit geen uitputtende lijst is van alle mogelijke oorzaken van een trage schildklier. Andere factoren, zoals bepaalde medicaties, stress en bepaalde ziekten, kunnen ook een rol spelen bij het beïnvloeden van de schildklierfunctie. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Een trage schildklier kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische factoren, auto-immuunziekten en jodiumtekort. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaken te begrijpen om een passende behandeling te kunnen krijgen.

Gevolgen van hypothyreoïdie

Wanneer de schildklier te traag werkt en hypothyreoïdie optreedt, kan dit verschillende gevolgen hebben voor het lichaam. Deze gevolgen kunnen variëren van fysieke symptomen tot veranderingen in de stofwisseling en het welzijn. Hier bespreken we enkele van de mogelijke gevolgen van hypothyreoïdie.

Gewichtstoename

Een van de mogelijke gevolgen van hypothyreoïdie is gewichtstoename. Het vertraagde metabolisme as de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert, kan leiden tot een verandering in de stofwisseling en een grotere neiging tot gewichtstoename. Het kan moeilijker worden om gewicht te verliezen, zelfs bij gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Haaruitval

Haaruitval is een veelvoorkomend symptoom bij mensen met een trage schildklier. Door een tekort aan schildklierhormonen kan het haar broos worden en uitvallen. Dit kan leiden tot dunner wordend haar en zelfs kale plekken op de hoofdhuid. Het aanvullen van de schildklierhormonen kan in sommige gevallen helpen haargroei te bevorderen.

Vertraagd metabolisme

Een trage schildklier kan ook leiden tot een vertraagd metabolisme. Dit betekent dat het lichaam minder calorieën verbrandt in rust, wat kan leiden tot gewichtstoename. Daarnaast kan een trage stofwisseling ook resulteren in vermoeidheid, koude intolerantie en een gebrek aan energie.

Andere gevolgen

Naast gewichtstoename, haaruitval en een vertraagd metabolisme kan hypothyreoïdie ook andere gevolgen hebben, zoals een droge huid, spierzwakte, obstipatie en stemmingswisselingen. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en indien nodig medische hulp te zoeken.

Om een beter beeld te krijgen van de mogelijke gevolgen van hypothyreoïdie, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts of specialist die gespecialiseerd is in schildklierproblemen.

Schildklieronderzoek en diagnose

Om een trage schildklier te diagnosticeren, worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd, waaronder bloedtesten en beeldvormingstechnieken.

Het belangrijkste onderzoek om een trage schildklier te detecteren, is een bloedtest waarbij de schildklierhormoonspiegels worden gemeten. Een veelgebruikte test is de TSH-test (thyreoïdstimulerend hormoon), waarbij de hoeveelheid TSH in het bloed wordt gemeten. Een verhoogd TSH-niveau kan wijzen op een trage schildklier.

Een ander onderzoek dat kan worden uitgevoerd, is een echografie van de schildklier. Dit is een beeldvormingstechniek waarmee de structuur en grootte van de schildklier kunnen worden beoordeeld. Op de echografie kunnen eventuele afwijkingen, zoals vergrotingen of knobbeltjes, worden waargenomen.

Soms kan er ook een schildklierscan worden uitgevoerd. Dit is een nucleaire geneeskundige procedure waarbij een kleine hoeveelheid radioactief materiaal wordt geïnjecteerd om de schildklieractiviteit te meten. Deze scan kan helpen om de oorzaak van een trage schildklier vast te stellen.

Daarnaast kan de arts ook een uitgebreid bloedonderzoek aanraden om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten, zoals bloedarmoede of een vitaminetekort.

schildklieronderzoek

Behandeling van een trage schildklier

Als je gediagnosticeerd bent met een trage schildklier, is het belangrijk om te weten dat er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn. De behandeling van een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, is erop gericht om de hormoonbalans in je lichaam te herstellen en symptomen te verminderen.

Een van de meest voorkomende behandelingen voor hypothyreoïdie is het voorschrijven van schildkliermedicatie. Deze medicijnen bevatten synthetische schildklierhormonen die je lichaam helpen om de normale schildklierfunctie na te bootsen. Het is belangrijk om deze medicatie regelmatig in te nemen volgens voorschrift van je arts.

Naast medicatie kunnen leefstijlaanpassingen ook een belangrijke rol spelen bij de behandeling van een trage schildklier. Sommige mensen hebben baat bij regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap om symptomen te verminderen en hun algehele gezondheid te verbeteren.

Belangrijke punten:

 • Voor de behandeling van een trage schildklier kan schildkliermedicatie voorgeschreven worden.
 • Neem de voorgeschreven medicatie regelmatig in volgens de instructies van je arts.
 • Leefstijlaanpassingen, zoals regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding, kunnen ook helpen bij het verminderen van symptomen.

Let op: Overleg altijd met je arts voordat je begint met een nieuwe behandeling of veranderingen aanbrengt in je huidige behandeling. De juiste behandeling kan variëren afhankelijk van je individuele situatie.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de dosering van de schildkliermedicatie aan te passen om optimale resultaten te bereiken. Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met je arts en eventuele veranderingen in symptomen of bijwerkingen te bespreken.

Door een combinatie van medicatie en leefstijlaanpassingen is het vaak mogelijk om de symptomen van een trage schildklier onder controle te houden en een goede kwaliteit van leven te behouden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het behandelen van een trage schildklier een voortdurend proces kan zijn, waarbij regelmatige opvolging en aanpassingen nodig zijn.

Herstel van de schildklierfunctie

Na de behandeling van een trage schildklier is het belangrijk om te werken aan het herstel van de schildklierfunctie. Door de juiste stappen te nemen, kun je de gezondheid van je schildklier bevorderen en je algehele welzijn verbeteren. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

 1. Zorg voor voldoende nachtrust: Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van je schildklierfunctie. Probeer elke nacht minimaal 7-8 uur slaap te krijgen en creëer een rustgevende slaapomgeving.
 2. Eet een gezond dieet: Voeding speelt een cruciale rol bij het herstellen van de schildklierfunctie. Richt je op het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium, selenium en andere voedingsstoffen die de schildklier ondersteunen. Denk hierbij aan zeewier, vis, noten, zaden en volle granen.
 3. Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging heeft vele voordelen voor de schildklierfunctie. Het kan helpen bij het stimuleren van de stofwisseling en het verbeteren van de bloedcirculatie. Kies activiteiten die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen of yoga, en probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen.
 4. Verminder stress: Stress kan een negatieve invloed hebben op de schildklierfunctie. Zoek naar manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken. Neem regelmatig de tijd voor jezelf en doe activiteiten waar je van geniet.
 5. Volg de instructies van je arts op: Na de behandeling van een trage schildklier is het belangrijk om de instructies van je arts nauwgezet op te volgen. Neem de voorgeschreven medicatie op de juiste manier in en volg de aanbevolen controles om ervoor te zorgen dat je schildklier goed blijft functioneren.

Door deze tips in acht te nemen, kun je de schildklierfunctie ondersteunen en een gezond leven leiden. Vergeet niet om regelmatig contact te houden met je arts en eventuele zorgen of veranderingen in je gezondheid met hen te bespreken.

Levensstijladviezen bij een trage schildklier

Als je last hebt van een trage schildklier, kan vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom zijn dat je dagelijkse activiteiten beïnvloedt. Gelukkig zijn er enkele praktische levensstijlveranderingen die je kunt overwegen om het hoofd te bieden aan de vermoeidheid veroorzaakt door een trage schildklier.

Balans tussen rust en activiteit

Een goede balans tussen rust en activiteit is essentieel voor het omgaan met de vermoeidheid veroorzaakt door een trage schildklier. Zorg voor voldoende rust en slaap, maar probeer ook regelmatig te bewegen om je energieniveau te stimuleren. Bepaal je grenzen en forceer jezelf niet om overmatig actief te zijn wanneer je je uitgeput voelt.

Gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon kan je helpen om je energieniveau op peil te houden. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Probeer ook suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, omdat deze een negatief effect kunnen hebben op je energieniveau.

Stressmanagement

Stress kan vermoeidheid verergeren, dus is het belangrijk om effectieve stressmanagementtechnieken toe te passen. Denk aan activiteiten zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken. Het verminderen van stress kan je helpen om je energieker te voelen en beter om te gaan met de gevolgen van een trage schildklier.

Tip: Een evenwichtige levensstijl met voldoende slaap, gezonde voeding en stressmanagement kan je helpen om vermoeidheid veroorzaakt door een trage schildklier beter het hoofd te bieden.

Supplementen

In sommige gevallen kunnen supplementen helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het ondersteunen van een trage schildklier. Overleg met je arts of het nemen van supplementen zoals ijzer, vitamine D of B-vitaminen gunstig kan zijn in jouw specifieke situatie.

Door deze levensstijladviezen in overweging te nemen, kun je je energieniveau mogelijk verbeteren en beter omgaan met de vermoeidheid die gepaard gaat met een trage schildklier.

trage schildklier vermoeidheid

Voeding en een trage schildklier

Voeding speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van een trage schildklier en het beheersen van hypothyreoïdie. Het kiezen van de juiste voedingsmiddelen kan helpen om de schildklierfunctie te stimuleren en de symptomen te verminderen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die gunstig kunnen zijn voor mensen met een trage schildklier:

 • Jodiumrijke voedingsmiddelen: Jodium is essentieel voor een gezonde schildklierfunctie. Voeg voedingsmiddelen zoals zeewier, vis, schaaldieren, eieren en zuivelproducten toe aan je dieet om ervoor te zorgen dat je voldoende jodium binnenkrijgt.
 • Seleniumrijke voedingsmiddelen: Selenium is een mineraal dat belangrijk is voor de omzetting van schildklierhormonen. Voeg voedingsmiddelen zoals paranoten, zonnebloempitten, vis en vlees toe aan je dieet om je seleniumniveaus op peil te houden.
 • Gezonde vetten: Omega-3-vetzuren zijn ontstekingsremmend en kunnen de schildklierfunctie ondersteunen. Voeg voedingsmiddelen zoals vette vis, lijnzaad, chiazaad en walnoten toe aan je dieet.
 • Ontstekingsremmende voedingsmiddelen: Chronische ontstekingen kunnen een negatieve invloed hebben op de schildklier. Voeg voedingsmiddelen zoals bessen, groene bladgroenten, kurkuma en gember toe aan je dieet om ontstekingen te verminderen.

Naast het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan je dieet, is het ook belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon te volgen. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, het beperken van toegevoegde suikers en het drinken van voldoende water kan ook bijdragen aan een gezonde schildklierfunctie.

Let op, hoewel voeding een rol kan spelen bij het ondersteunen van een trage schildklier, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en samen te werken met een gekwalificeerde zorgverlener voor een uitgebreid behandelplan.

“De juiste voeding kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van een trage schildklier. Het is belangrijk om te streven naar een gebalanceerd dieet met voedingsmiddelen die de schildklierfunctie ondersteunen en ontstekingen verminderen.” – Dr. Maria Janssen, endocrinoloog

Alternatieve behandelingen voor een trage schildklier

Naast de conventionele medische behandelingen zijn er ook alternatieve opties die mensen kunnen overwegen bij de behandeling van een trage schildklier. Hoewel het belangrijk is om altijd met een gekwalificeerde zorgverlener te overleggen voordat je een alternatieve behandeling probeert, kunnen sommige mensen baat hebben bij deze aanvullende benaderingen.

Natuurlijke supplementen

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij het ondersteunen van een trage schildklier. Jodiumsupplementen kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn, omdat jodium een essentieel mineraal is voor een gezonde schildklierfunctie. Andere supplementen zoals selenium, zink en vitamine D kunnen ook ondersteuning bieden.

Acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve behandelingsoptie waarbij dunne naalden op specifieke punten van het lichaam worden geplaatst om de energiestroom te stimuleren. Sommige mensen melden dat acupunctuur kan helpen bij het herstellen van een gezonde schildklierfunctie en het verminderen van symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.

Kruidengeneeskunde

Bepaalde kruiden en planten worden vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde voor de behandeling van schildklieraandoeningen. Bijvoorbeeld, ashwagandha en guggulu worden soms gebruikt om de schildklierfunctie te ondersteunen en ontstekingen te verminderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van kruidengeneesmiddelen en altijd te overleggen met een professional.

“Het is essentieel om te onthouden dat alternatieve behandelingen niet voor iedereen kunnen werken en dat elk individu uniek is. Het is altijd het beste om met een gekwalificeerde zorgverlener te praten voordat je besluit een alternatieve behandeling te proberen.”

Hoewel alternatieve behandelingen sommige mensen kunnen helpen bij het omgaan met een trage schildklier, is het van cruciaal belang om de conventionele medische behandelingen niet te negeren. Het is altijd het beste om samen te werken met een professionele zorgverlener om de meest effectieve en veilige behandelingsstrategie te bepalen.

Blijf alert op je schildkliergezondheid

Regelmatige schildkliercontroles zijn essentieel om eventuele schildklierproblemen vroegtijdig op te sporen. Het is belangrijk om bewust te blijven van de gezondheid van je schildklier, omdat een trage schildklier (hypothyreoïdie) vaak geleidelijk aan ontwikkelt en de symptomen soms subtiel kunnen zijn.

Een jaarlijks schildklieronderzoek kan helpen om eventuele afwijkingen in de schildklierfunctie op te merken. Dit kan gedaan worden door middel van een bloedonderzoek, waarbij de hormoonwaarden worden gemeten. Een tijdige diagnose kan ervoor zorgen dat de behandeling vroegtijdig kan beginnen, waardoor mogelijke complicaties kunnen worden voorkomen.

Naast regelmatige controles is het ook belangrijk om alert te blijven op mogelijke symptomen van schildklierproblemen, zoals vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies en een vertraagd metabolisme. Als je veranderingen in je gezondheid opmerkt die mogelijk verband houden met je schildklier, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

FAQ

Wat gebeurt er als je schildklier te traag werkt?

Wanneer je schildklier te traag werkt, resulteert dit in een aandoening genaamd hypothyreoïdie. Dit betekent dat je schildklier onvoldoende schildklierhormonen aanmaakt, wat invloed kan hebben op verschillende processen in je lichaam.

Wat zijn de symptomen van een trage schildklier?

Symptomen van een trage schildklier kunnen onder andere vermoeidheid, gewichtstoename, koude intolerantie, haaruitval en een trage hartslag omvatten.

Wat zijn de oorzaken van een trage schildklier?

Er zijn verschillende oorzaken van een trage schildklier, waaronder genetische factoren, auto-immuunziekten zoals Hashimoto’s thyreoïditis en jodiumtekort.

Wat zijn de gevolgen van hypothyreoïdie?

Hypothyreoïdie kan leiden tot gewichtstoename, haaruitval, een vertraagd metabolisme, obstipatie, depressie, geheugenproblemen en een verstoord menstruatiepatroon.

Hoe wordt een trage schildklier gediagnosticeerd?

Een trage schildklier wordt meestal gediagnosticeerd door het uitvoeren van bloedonderzoeken om de schildklierhormoonspiegels te controleren. Daarnaast kunnen beeldvormingstechnieken zoals een echografie of schildklierscan worden gebruikt.

Wat zijn de behandelingsopties voor een trage schildklier?

De behandeling van een trage schildklier bestaat meestal uit het innemen van schildklierhormoonsupplementen, zoals levothyroxine. Daarnaast kunnen levensstijlaanpassingen en dieetveranderingen ook worden aanbevolen.

Is het mogelijk om de schildklierfunctie te herstellen?

In sommige gevallen kan het herstellen van de schildklierfunctie mogelijk zijn na behandeling van een trage schildklier, vooral als de oorzaak tijdelijk was, zoals een virusinfectie. Echter, in andere gevallen kan een trage schildklier een blijvende aandoening zijn.

Welke levensstijladviezen kunnen helpen bij een trage schildklier?

Bij een trage schildklier kan het nuttig zijn om voldoende rust te nemen, regelmatig te bewegen, stress te verminderen, gezond te eten en voldoende jodium en selenium binnen te krijgen.

Heeft voeding invloed op een trage schildklier?

Ja, voeding kan invloed hebben op de werking van de schildklier. Het is belangrijk om voldoende jodium en selenium binnen te krijgen, en sommige voedingsmiddelen kunnen helpen het probleem te ondersteunen, zoals vis, zeewier, eieren en paranoten.

Zijn er alternatieve behandelingen voor een trage schildklier?

Hoewel schildklierhormoonsupplementen meestal de standaardbehandeling zijn voor hypothyreoïdie, zijn er ook verschillende alternatieve behandelingsopties beschikbaar, zoals het gebruik van natuurlijke supplementen en acupunctuur. Het is echter belangrijk om met een arts te overleggen voordat je deze benadert.

Hoe kan ik alert blijven op mijn schildkliergezondheid?

Het is belangrijk om regelmatig je schildklier te laten controleren door middel van bloedonderzoeken. Daarnaast is het ook belangrijk om alert te zijn op mogelijke symptomen van een trage schildklier en eventuele veranderingen in je lichaam te bespreken met een arts.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest